Zájezdy za uměním, výstavy a architektura Termální lázně a wellness Památky UNESCO a starověké civilizace Poznávací zájezdy pro seniory Slavnosti vína a gastronomie Kuchyně a gastronomie světa Specializované zájezdy za vínem a gastronomií Zájezdy za vínem a gastronomií
Přidat k oblíbeným zájezdům Poznávací zájezd na sever Itálie, do kraje Emilia-Romagna, který proslul nejen památkami, ale také světoznámou značkou aut Ferrari a chutnou gastronomií. Elegantní historická města vč. památek UNESCO, přepychové paláce a zahrady, chrámy, ale také muzea Ferrari v Modeně a Maranellu, moderní architektura Kaplického, koupání v termálních lázních a místní gastronomie - především sýr parmezán, ocet balsamico z Modeny a vyhlášená parmská šunka.
Poznejte naše Italské puzzle.
Program a detail zajezdu
Cena zahrnuje
dopravu autobusem, 3x hotel, 3x snídaně, průvodce, pojištění CK
Cena nezahrnuje
komplexní pojištění, pobytové taxy, večeře, příp. pobytové taxy, vstupné (75 €) a fakult. akce a vše, co není obsaženo v položce Cena zahrnuje
Příplatky
1800 CZK - jednolůžkový pokoj
360 CZK - záloha vstupné a rezervace Mantova - Palazzo Te
990 CZK - 2x večeře (2. a 3. den)
490 CZK - 1x večeře 4. den
192 CZK - komplexní pojištění
MANTOVA (UNESCO) - MODENA, katedrála (UNESCO), Kaplického Dům Ferrari - výrobny octa balsamico a parmské šunky - Parma, dóm a baptistérium, vzácné fresky - solné termální lázně - BOLOGNA, město rodových věží
Tento produkt již není možné objednat.
U tohoto zájezdu je k dispozici služba doobsazení dvoulůžkového pokoje. Níže naleznete podrobnosti.
Pokud máte zájem využít doobsazení a splňujete podmínky zobrazené u termínu pro doobsazení, proveďte prosím klasickou on-line objednávku zájezdu pro jednolůžkový pokoj a do poznámky prosím napište žádám doobsazení. Případně nás kontaktujte. Termín a požadavky pro doobsazení:
Kod
Termin
 
 

Program

1. den: odjezd z ČR do Itálie ve 20h, nástup. místa Praha - u stanice metra C Budějovická, za křižovatkou u zastávky autobusů, svozy od 4 osob Pardubice, Hradec Králové; z Brna za 400 Kč, cesta do Severní Itálie

2. den: MANTOVA (UNESCO), renesanční město na břehu tří jezer – Lago Superiore, Lago di Mezzo a Lago Inferiore, prohlídka vévodského paláce (po Vatikánu 2. největší palác v Itálii), anebo druhý zámek Palazzo Te – prohlídka interiérů, sály s jedinečnými malbami, např. komnata obrů, renesanční chrámy od Albertiho, velké barokní divadlo Teatro Bibiena, všude jsou k dostání zajímavé místní křehké koláče sbrisolona s kousky mandlí, kouzlo úrodného kraje Emilia-Romagna, MODENA, město kultury i automobilů Ferrari, středověké jádro města, katedrála (UNESCO), jedna z nejkrásnějších románských staveb Itálie, věž Ghirlandina, Palazzo Ducale, návštěva tradiční výrobny balzamikového octa (aceto balsamico, 6 €), ubytování v Modeně, fakultativně večeře

3. den: MODENA, ranní návštěva historického trhu „Market di Via Albinello“, jeden z nejstarších trhů v Itálii, typické potraviny z okolí Modeny (parmská šunka, parmezán, balzamikové octy, samozřejmě spousta ovoce a zeleniny....), individuál. procházka s možností nákupu, prohlídka Muzea Ferrari v MODENĚ - rodný dům zakladatele místní slavné automobilky - Enza Ferrariho, multimediální expozice, pro nadšence simulátor Formule 1 s téměř autentickými zážitky z jízdy závodním autem (25€/8 min. – nutná rezervace), původní budovu doplňuje ultramoderní přístavba - poslední stavba architekta Kaplického, dále exkurze do expozice Muzeum Ferrari MARANELLO, historické vozy Formule 1, síň slávy, promítání filmů; dále PARMA, historické centrum města vč. Parmského dómu v lombardsko-románském stylu a křtitelnice s překrásnými freskami (jedny z nejvýznamnějších té doby), kostela San Giovanni s freskami, Vévodského paláce a Paláce Pilotta s nejkrásnějším italským barokním divadlem, možnost nakoupit oblíbený sýr parmezán - Parmigiano, tradice výroby delší než 700 let, individuální volno a možnosti ochutnat další lahůdky italské gastronomie: zde především lanýže, speciality z hříbků z Borgotara a vína z Parmských vrchů - ač nejsou příliš známá, mnohá mají značku kvality DOC, ubytování, fakult. večeře

4. den: TORRECHIARA, zastávka u nádherného hradu z 15. st., Langhirano, exkurze do rodinné výrobny té pravé parmské šunky „prosciutto crudo“ (7 €) v okolí PARMY s ochutnávkou, CASTELL´ARQUATO, jedna z nejkrásnějších vesnic v okolí řeky Pád spjatá s pohnutou historií., nádherné náměstí Piazza Matteotti, nejkrásnější stavba je Palazzo Pretorio ze 13. stol., Rocca Viscontea, pevnost rodu Viscontiů, lázeňské městečko SALSOMAGGIORE, úžasná lázeňská meziválečná architektura ve stylu art deco, elegantní parky, volno ke koupání v secesních termálních solných lázních - exotické koupele Orientální moře, variantně prohlídka parků a posezení v kavárně, návrat na ubytování a fakultativně večeře

5. den: na rozloučenou s krajem den v hlavním městě BOLOGNA (UNESCO), leží na úpatí Apenin, mezi řekami Savena a Reno, původně etruská Felsina, nejstarší univerzita Evropy, Piazza Maggiore s gotickou bazilikou San Petronio a řadou paláců (největší kostel na světě), Piazza San Stefano a 7 románských kostelů, 20 rodových středověkých věží a řady podloubí, gastronomické speciality prosciutto (šunka) a mortadela, tortellini, lasagne

6. den: návrat odpoledne


CK si vyhrazuje právo úpravy programu podle počasí a aktuálních podmínek.

Doprava

klimatizovaným autobusem, vybaveným DVD, během zastávek možnost občerstvení
Upozornění: odjezdy a svozy z uvedených míst se uskuteční, pokud se sejde dostatečný počet zájemců. Trasy odjezdů se mohou změnit v závislosti na aktuální dopravní situaci.

Ubytování

3x hotel (2lůžkové pokoje s příslušenstvím)
UPOZORNĚNÍ – POBYTOVÁ TAXA ITÁLIE
Po legislativní změně platné k 1.1.2012, se v Itálii postupně zavádí turistické poplatky v souvislosti s přenocováním v ubytovacích zařízeních v Itálii .
Poplatky jsou průběžně zaváděny ve všech turistických lokalitách. Výše poplatku se pohybují od 1 do 2€ os/noc v 3* hotelích, dle lokality. Při příjezdu proto budete s velkou pravděpodobností vyzváni k úhradě pobytové taxy na recepci ubytovacího zařízení.
Doporučujeme mít tedy připravený drobný obnos na úhradu.

Stravování

3x tradiční italská jednoduchá (sladká) kontinentální snídaně (káva, čaj, máslo, džem, loupák, pečivo). Možnost objednat za příplatek celkem 3x večeře.
Orientační ceny potravin:
rychlé občerstvení (plněná bageta, kus pizzy): od 2,50 €, hlavní jídlo v restauraci. od 6-7 €, menu o dvou chodech: od 15€. káva: od 1,50 €, chléb:2 €, balená voda 1,5 l: 0,50.-1,50 €, pivo: 2 €, limo: od 1 €, průměrně ovoce 1 kg: 2,50 €, zmrzlina: od 1,50 €, láhev vína od 2,50-3 €

Pojištění

zájezd zahrnuje povinné pojištění cestovní kanceláře ve smyslu zákona 159/99 sb.
Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění. CK GEOPS nabízí svým zákazníkům komplexní pojištění za příplatek. Jedná se o komplexní pojištění pojišťovny UNIQA, které zahrnuje balíček služeb obsahující: úrazové pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění zavazadel.
Číslo poj. smlouvy: 1360500328 tarif K5; kontakt na Europ Assistance: +420 296 333696
• pojištění léčebných výloh v zahraničí pojišťuje vzniklé náklady na léky, ošetření a hospitalizaci až do výše 5.000.000 Kč a pojištění asistenčních služeb do výše 5.000.000 Kč
• pojištění stornopoplatků souvisejících se zrušením cesty ze zdravotních důvodů: plnění maximálně do výše 80 % ze stornopoplatku, nejvýše však 15.000 Kč
• úrazové poj.: plnění za trvalé následky úrazu (max. 300.000 Kč), úmrtí (max. 150.000 Kč)
• poj. odpovědnosti za škodu při cestě do zahraničí: škoda na zdraví a věci 1.000.000 Kč
• pojištění zavazadel (při překonání překážky) do výše 10.000 Kč

Orientační ceny vstupného

MANTOVA: Palazzo Te 15 €, Mantova Teatro Bibiena 4 €,
MODENA: katedrála zdarma, muzeum katedrály 4 €, Palazzo Ducale 8 €, věž Ghirlandina 2 €, exkurze ve výrobně octa 6 €
MARANELLO: muzeum Ferrari 15 € (kombi vstupenka s Casa Ferrari v Modeně - 26 €), projížďka v simulátoru Formule 1 za 25 €
PARMA: dóm zdarma, muzeum dómu společně s dalšími expozicemi 10 €, baptistérium 8 €, exkurze do výrobny parmské šunky 7 €
SALSOMAGGIORE TERME: lázně 36 €
Většinou lze získat slevy pro skupiny (obvykle od 15-20 osob).

Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261

Zajímavosti

NAŠE TIPY NA TOMTO ZÁJEZDĚ:
MANTOVA: historické knížecí město zapsané jako celek na seznam světového dědictví UNESCO, jedno z významných center renesanční kultury a působiště malíře Mantegny a architektů Albertiho, Giulia Romana a Bibieny. Staleté dějiny rodu Gonzaga lze poznat při prohlídce obou velkých paláců – Palazzo Ducale (Castel San Giorgio) a Palazzo Te.
MODENA: skvostná románská katedrála je zapsaná na seznamu UNESCO. Dům Enza Ferrariho – futuristická budova muzea s výraznou žlutou střechou ve tvaru chladiče. Jedná se o poslední dílo českého architekta Jana Kaplického. Historický trh Albinelli: existoval už ve středověku, dodnes jsou zde nabízeny tradiční produkty od místních zemědělců a výrobců. Původně otevřený trh na náměstí, od roku 1931 se koná v zastřešené tržnici.
Ocet balsamico : jedinečný gastronomický produkt z Modeny a okolí – ocet z vína, zrající v sudech. Je tmavý, hustý a s nízkou kyselostí – spíš nasládlá chuť připomínající sirup, používá se jako doplněk delikatesních pokrmů – na saláty, do omáček, k sýrům, ale i ke zmrzlině.
MARANELLO, Muzeum Ferrari: Muzeum slavných automobilů sídlí v areálu v areálu automobilky Ferrari (6 hal, rozloha až 6 tisíc metrů čtverečních). Uvidíte historické modely Formule 1, sál zasvěcený světovému šampionátu Formule 1 a také trofeje vítězů. V simulátoru F1 si lze vyzkoušet jízdu závodním autem se vším, co k tomu náleží - realistické zážitky z jízdy, zrychlování, brždění... K muzeu patří také kino. Lze se účastnit i autobusové prohlídky po areálu továrny a po místech, kde se zkoušejí a testují automobily.
PARMA: historické jádro města – středověké a renesanční, románský dóm s Correggiovými malbami a šestiboké baptisterium s nádhernými románskými freskami, galerie umění (Correggio, Parmigianino). Město a okolí je rájem gurmánů:
Parmezán (Parmiggiano Reggiano) – proslulý tvrdý sýr vyráběný výlučně z místního mléka krav krmených pouze travou a senem, 8 století tradice. Zraje po 2 roky. Syrovátka se dává prasatům, z nichž se vyrábí parmská šunka.
Parmská šunka (prosciutto crudo) – sušená solená šunka z kopců v okolí Parmy, s nezaměnitelnou nasládlou chutí. Bývá označovaná korunkou parmských vévodů. Krájí se na velmi tenké plátky a jí se jako delikatesa s chlebem, sýrem, fíky, nebo nejlépe s malým oranžovým melounem.
SALSOMAGGIORE : Lázně, které znali již Keltové a Římané. Císařovna Marie Luisa Habsburská, Napoleonova manželka, tu zřídila veřejné lázně. Léčivé studené prameny se slanou vodou s obsahem bromu a jódu, která vyvěrá z 800-1200 metrů. V elegantní dekorativní budově paláce Berzieri lze navštívit exotické termální koupele „Orientální moře“ – bazény s vodními masážemi, s aromaterapií a podvodní hudbou a vřídlovou koupelí, dále parní lázně a Kneippovy lázně. Lze si také koupit místní kosmetiku. Nedaleko lázeňské budovy je rozsáhlý, velice elegantní park.
SABBIONETA – renesanční městečko, postavené knížetem Vespasianem Gonzagou coby „ideální město“ podle plánu s pravoúhlými ulicemi. Zapsána na seznamu sv. dědictví UNESCO.

Parmské lahůdky
Parmský region je rájem gurmánů, produkuje hned několik druhů lahůdek a nacházejí se zde také gurmánské stezky.
Tvrdý sýr parmezán (parmigiano) je snad nejslavnějším italským sýrem. Jeho zvláštní chuť je údajně ovlivněna travinami, které spásají krávy, z jejichž mléka se parmezán vyrábí, a také působením vzduchu od moře. Parmezán má dozrávat nejméně dva roky. Používá se obvykle jako sýr na strouhání nebo jako přísada do jídel, ale dá se jíst také jako gurmánská lahůdka samostatně nebo třeba s hruškami.
Rovněž sušená parmská šunka - prosciutto crudo - je považována za jedinečnou regionální potravinu. Není bez zajímavosti, že vepři, z jejichž masa se dělá, jsou krmeni syrovátkou vzniklou z přípravy parmezánu. Šunka se vysušuje ve větru v kopcích Langhirano jižně od Parmy po dobu nejméně 10 měsíců. Hotové kusy bývají označovány korunou, znakem někdejšího parmského vévodství.
V okolí Parmy se rovněž vyrábí další oblíbené uzenky, např. vařená šunka San Secondo. Vesnice Zibello je střediskem výroby zvláštně tvarované uzeniny zvané Culatello de Zibello, která přitahuje gurmány z celé Itálie.
Také houby z okolí Parmy jsou pro gurmány pojmem. Z okolí vesnice Fragno pocházejí černé lanýže a hříbky z Borgotara získaly dokonce značku IGP - chráněný regionální produkt, udělovanou výjimečným gastronomickým krajovým specialitám. Hřiby se přidávají do různých oblíbených jídel - k těstovinám, polentě, rýži, masu, do polévek.. . údolím řeky Taro dokonce vede hřibová stezka.
Na kopcích okolo Parmy a v blízkosti řeky Taro (přítok Pádu) se nacházejí lokálně významné vinice. Některá zdejší vína jsou ohodnocena jako DOC: Malvasia, Rosso a Sauvignon. Za ochutnání stojí také typické zdejší víno – sladké červené ovocité Fortana di Taro, mírně šumivé, vynikající k vařené šunce San Secondo.

Poznámky

Víte proč? Za Ferrari do MODENY a MARANELLA
MODENA láká nejen pro svou historii, vyhlášené restaurace a gastronomické manufaktury, ale také hlavně muže pro muzeum Ferrari.
Pýchou města je náměstí Piazza Grande (pod ochranou UNESCO) s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a patrona města sv. Geminiana, která je mistrovským dílem románského umění.
Ve městě je několik vyhlášených restaurací na tzv. “Balkonu kraje Emilia” v Guiglia ochutnáme zejména kulinářské speciality kraje Emilia Romagna (např. tortellini, tortelloni a místní typické borlengo, vzdáleně se podobající palačince s parmezánem).Dále láká k návštěvě manufaktura na výrobu proslulého modenského balzamikového octa (aceto balsamico).
Supermoderní muzeum automobilismu Museo Casa Enzo Ferrari v MODENĚ bylo postaveno dle projektu arch. Jana Kaplického. Stojí hned vedle rodného domu Enza Ferrariho, zakladatele slavné automobilky Ferrari, svým tvarem připomíná karoserii legendárního vozu Testarossa a svou žlutou barvou oblíbenou barvu Enza Ferrariho a zároveň barvu města Modena. V MARANELLU, kousek od MODENY nás přivítá továrna automobilky Ferrari a Muzeum Ferrari.

Mantova - Modena - Maranello - Parma - Torrechiara - Castell´Arquato -Salsomaggiore Terme - Bologna

Emilia-Romagna je bohatý a úrodný kraj v Pádské nížině. Zdejší kuchyně je proto velmi vydatná a chutná, převažují těstoviny na různý způsob, masitá jídla, houby, v kraji Romagna na Jaderském pobřeží a v deltě Pádu především ryby. Světově proslulá je parmská šunka, tvrdý sýr parmezán a hustý vinný ocet balsamico. Známá jsou také vína Sangiovese di Romagna a šumivé Lambrusco z Modeny.

zobrazit celý článek
Itálie - Maranello - jeden z exponátů Muzea Ferrari

Cesta italským krajem Emilia-Romagna je výpravou za historií a kulturou, za bohatou severoitalskou gastronomií i za automobily. Města Mantova, Sabbioneta, Modena a Parma uchvátí svou architekturou a sochařskými i malířskými díly, Modena spolu s Maranellem je městem Ferrari, gurmáni dobře znají modenský ocet balsamico, perlivá vína Lambrusco, parmskou šunku a parmezán. A v Salsomaggiore Terme se lze vykoupat v termálních lázních.

zobrazit celý článek
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu